Als mantelzorger biedt u onbetaalde en vaak langdurige zorg aan familieleden of vrienden die ziek of hulpbehoevend zijn. Mantelzorgers zijn onmisbaar, vindt ook de overheid. Daarom zijn er veel regelingen in het leven geroepen om hen te helpen. Een overzicht van de belangrijkste vindt u hier.
Geen officieel document
De overheid is al geruime tijd bezig om tot een standaardregeling voor de mantelzorgverklaring te komen. Maar er is nog altijd geen officieel document. Gelukkig zijn er andere manieren om zo’n verklaring te krijgen. De makkelijkste manier is om er één te vragen aan de huisarts van degene van wie u mantelzorger bent.
Helaas is lang niet elke huisarts bereid om zo’n verklaring af te geven. In dat geval kan de wijkverpleging of thuiszorgorganisatie uitkomst bieden. Wellicht dat die wel een verklaring voor u willen opstellen.
Zelf opstellen
Loopt ook dat spoor dood? Maak dan zelf een lijst met zorgtaken die u verricht en schrijf erbij hoeveel tijd u aan die taken besteedt. Voor sommige organisaties voldoet dit als mantelzorgverklaring. Voeg altijd zoveel mogelijk ‘bewijsmateriaal’ toe aan de verklaring, zoals bijvoorbeeld een kopie van de Wmo-, Wlz- of Zorgverzekeringswet-indicatie. Heeft u in het verleden een mantelzorgwaardering ontvangen? Ook dat is een vorm van bewijs.
Mantelzorgsteunpunten
Wordt uw mantelzorgverklaring toch niet geaccepteerd? Neem dan contact op met één van de ruim vierhonderd mantelzorgsteunpunten. De medewerkers daar helpen u graag verder. Voor meer informatie en contactgegevens kijk u op de website van Mantelzorg Nederland.