Nieuw fonds moet starters met klein inkomen aan woning helpen

Er komt een nieuw fonds voor met name starters op de woningmarkt. Vooralsnog heeft het kabinet beloofd om daarvoor € 40 miljoen beschikbaar te stellen. Stichting OpMaat, de initiatiefnemer van het Fonds, had om ruim het dubbele gevraagd.

Jong stel drinkt in de deuropening van hun nieuwe huis koffie en knuffelenuffel
Nieuws
Datum: 22-11-2022

Om voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking te komen, moet de aspirant-huizenkoper een bruto jaarinkomen hebben tussen de € 40.000 en € 65.000. Verder mag het huis niet duurder zijn dan € 335.000. Naast starters komen ook gezinnen in aanmerking voor de subsidie als ze aan deze inkomenseis voldoen.

Terugbetalen

De koopsubsidie uit het fonds bedraagt maximaal € 75.000. Als het huis weer wordt verkocht, moet de subsidie worden terugbetaald. Is er winst? Dan moeten de verkopers ook daarvan een deel afstaan. Maar als het huis juist in waarde daalt, kan het terug te betalen bedrag lager uitvallen.

Kabinetsbeleid

De oprichting van het nieuwe fonds sluit aan bij het kabinetsbeleid. In het regeerakkoord hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie namelijk vastgelegd dat ze starters gaan helpen met overheidssubsidie. Tot eind jaren ’80 gebeurde dat ook in de vorm van de premie A-woningen.

Kritiek

Uit verschillende hoeken is kritisch gereageerd op de nieuwe regeling. Experts menen dat de subsidie de huizenprijs alleen maar zal opdrijven. De Stichting OpMaat weerspreekt dat omdat huizenkopers die er gebruik van maken, het geld later weer moeten terugbetalen.

Bevoordeeld

Een ander punt van kritiek is dat één bepaalde groep nu wordt bevoordeeld, terwijl ook andere groepen het moeilijk hebben op de woningmarkt. Zo kunnen starters die gebruik maken van de regeling nu een duurder huis kopen. Daardoor blijven er minder beschikbare koopwoningen over voor starters die op basis van hun inkomen wel een duurder huis kunnen kopen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit bericht? Wil u meer weten over de nieuwe subsidieregeling of over andere mogelijkheden die er zijn voor starters op de woningmarkt? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag